Ulasan Windscribe

Kelebihan:


  • “Opsyen Berkongsi” mudah dikonfigurasi dan membolehkan beberapa peranti disambungkan di bawah satu klien VPN.
  • Ia dilengkapi dengan pilihan pemilihan bahasa yang memiliki banyak bahasa yang tidak disokong oleh kebanyakan penyedia VPN.
  • Penyelesaian API membolehkan pelanggan berhubung dengan sambungan VPN walaupun di negara-negara yang mempunyai rangkaian terhad.
  • Versi percuma sesuai untuk tujuan Melayari kerana ia menawarkan 10GB data setiap bulan. Ia membolehkan pengguna mengakses semua ciri tanpa sebarang kos.

Keburukan:

  • Fitur “Split Tunneling” tidak ada, dan semua aliran data berlaku melalui pelayan VPN walaupun anda tidak menginginkannya. Sekiranya terdapat split tunneling, kita dapat memilih aplikasi yang tidak memerlukan datanya dienkripsi. Ini dapat membantu mengelakkan kelambatan untuk aplikasi tersebut.
  • Protokol PPTP tidak ada, tetapi tidak dianggap selamat dan hanya boleh digunakan apabila seseorang memerlukan kelajuan tinggi. Dengan protokol PPTP, seseorang harus berkompromi dengan keselamatan.

Laman web: Lawati Laman Web Rasmi

Gambaran keseluruhan:

Gambaran Keseluruhan Pantas
Lawati Laman Web
ProtokolOpenVPN, IKEv2, SOCKS5
PelantarWindows, Mac, iOS, Linux, Chrome, Firefox, Opera, Smart TV
Bidang kuasaKanada
PembalakanTidak
PenyulitanAES-256
SambunganTidak Disebut
Lokasi60 negara
Pelayan550+
Netflix / P2PKedua-duanya Dibolehkan
Pilihan pembayaranBitcoin, PayPal, Kad Kredit, Paymentwall
Pilihan SokonganTiket Sokongan, Livechat
Harga Dari$ 4.08 / bln Dibil setiap tahun
Jaminan30 Hari Wang Dikembalikan
Cubaan percumaYa

Windscribe adalah perkhidmatan sambungan rangkaian peribadi yang disediakan oleh Windscribe Limited, sebuah syarikat keselamatan dan privasi internet yang berpusat di Ontario, Kanada.

Skrin utama Windscribe

Windscribe dianggap sebagai “set alat” yang tujuan utamanya adalah untuk memulihkan akses ke kandungan yang dilarang dan melindungi privasi orang. Ia menawarkan pelanggan untuk platform yang berbeza, dan pilihan perkongsiannya membolehkan pengguna menggunakannya dalam banyak peranti.

Ini membolehkan anda melindungi aktiviti penyemakan imbas anda dengan penyekat iklan, firewall, dan sokongan P2P. Juga, ini mencegah pengesanan dan pemantauan yang dilakukan oleh pemerintah dan perusahaan.

Menyusun Pelayan

Pemilihan Pelayan WindScribe

Anda tidak mendapat banyak Windscribe semasa menyusun, dan penyaringan pelayan diperlukan. Anda boleh menyusunnya mengikut geografi, susunan abjad atau Latensi.

Dalam kes ini, sambung secara automatik adalah pilihan terbaik apabila syaratnya hanyalah menyembunyikan alamat IP, dan mengakses Internet dengan privasi penuh. Secara automatik ia akan berhubung dengan pelayan yang memberikan kelajuan terbaik berbanding pelayan lain.

Sekiranya anda ingin melihat kandungan negara tertentu, anda dapat dengan mudah mencari nama negara dengan menyusun pelayan mengikut urutan abjad dan kemudian memilihnya dari senarai pelayan.

Pilihan Firewall

Ini berfungsi seperti pilihan “Kill Switch” yang mungkin anda dapati di banyak klien VPN. Ia mematikan semua sambungan Internet jika anda tidak tersambung ke rangkaiannya. Perbezaannya adalah bahawa Kill Switch menghalang lalu lintas Internet hanya apabila VPN berhenti tanpa diduga. Sekiranya “Firewall”, anda tidak akan tersambung ke Internet sehingga anda mematikan pilihan Firewall. Ini membantu melindungi pengguna daripada mengakses Internet tanpa membuat sambungan VPN. Sekiranya tidak tersambung ke Internet, ia akan mengingatkan pengguna untuk menghidupkan klien VPN terlebih dahulu.

Ciri Bahasa

Bahasa yang Ditawarkan oleh WindScribe Client

Windscribe menghasilkan dua puluh enam bahasa untuk penggunanya. Sebilangan besar penyedia VPN tidak menawarkan banyak bahasa ini kerana mereka bertumpu terutamanya di negara-negara Eropah dan berbahasa Inggeris. Dengan ciri ini, bahkan orang asli dari pelbagai negara dapat memanfaatkan perkhidmatan Windscribe.

Ini bermanfaat bagi mereka, kerana mereka hanya tahu bahasa ibunda mereka dan bukan bahasa lain. Sebagai contoh, banyak pengguna Cina lebih suka menggunakan aplikasi yang berfungsi dalam bahasa Cina. Ia akan lebih baik dan mudah digunakan untuk warganegara tersebut.

Pilihan Protokol

Pelbagai protokol ditawarkan oleh pelanggan Windscribe yang dapat digunakan dengan mod sambungan automatik atau manual. Secara lalai, IKEv2 dengan nombor port 500 disediakan, dan disyorkan untuk menukarnya ke protokol OpenVPN. Anda juga boleh menukar nombor port untuk jenis protokol OpenVPN, tetapi anda tidak boleh mengubahnya tanpa pengetahuan sebelumnya mengenai pemilihan port. Pilihan ini hanya digunakan apabila masalah berkaitan sambungan berlaku semasa membuat rangkaian peribadi maya menggunakan OpenVPN.

Mod Stealth juga tersedia untuk mengakses laman web terhad geo. Ini menjadikan Windscribe, pilihan penyedia VPN yang luar biasa di negara-negara seperti China dan Rusia. Protokol WStunnel adalah pejuang lain dalam pasukan protokol Windscribe yang merupakan terowong soket TCP melalui sambungan soket web yang membantu melewati firewall ketat yang gagal dilalui oleh protokol lain.

Resolusi API

Windscribe tertumpu kepada negara-negara di mana sekatan dalam talian yang ditetapkan ditetapkan. Di negara-negara seperti China dan Rusia, pemerintah berusaha keras untuk mengalahkan setiap usaha yang dilakukan seseorang untuk mengunjungi laman web yang dilarang. Permintaan DNS dapat disekat atau diubah yang dapat mematahkan Windscribe.

Untuk mengelakkan ini, resolusi API disediakan. Di sini, jika anda menghadapi “ralat sambungan API”, anda dapat mengkonfigurasi alamat IP anda secara manual. Anda hanya perlu menghubungi Windscribe, dan mereka akan memberikan alamat IP yang perlu anda terapkan dalam “pengaturan Resolusi API” yang disediakan dalam aplikasi.

Pilihan Berkongsi

Perkongsian WindScribe sangat mengambil berat!

Opsyen Perkongsian adalah ciri eksklusif dan tanpa pamrih yang hanya akan diberikan oleh penyedia VPN ketika berfikir tentang mewujudkan privasi melalui Internet untuk kepentingan semua orang. Dengan “Hotspot selamat”, anda dapat membuat hotspot semasa anda tersambung ke rangkaian peribadi maya. Ini membantu orang lain untuk menggunakan klien VPN yang dipasang di peranti anda, dan data mereka juga dienkripsi dengan tahap kecekapan yang sama. Pilihan lain adalah “Proxy Gateway” yang membolehkan pengguna membuat pelayan proksi HTTP atau SOCKS5 yang selamat dan dengan bantuannya, anda dapat mengkonfigurasi peranti yang menyokong pelayan proksi. Untuk ini, anda hanya perlu menambahkan IP LAN anda, dan nombor port dalam tetapan “Proxy Gateway” yang disediakan di bawah ikon kongsi.

Nyahpepijat

Hantar log dan Terima Permohonan yang Lebih Baik

Apabila anda menemui ralat dan penyelesaian yang tidak anda ketahui, anda boleh menghubungi pasukan Windscribe kapan saja. Anda boleh mengirimi mereka log aktiviti aplikasi yang dapat membantu mereka membetulkan dan menghapus kesalahan untuk peningkatan aplikasi. Fungsi mod debug secara tidak langsung mempengaruhi pengalaman pengguna. Terdapat beberapa pilihan lagi di bawah kategori ini yang tidak perlu diubah. Mengubah versi OpenVPN dan pemacu TAP terpilih hanya diperlukan apabila sambungan VPN yang tepat tidak dapat dibuat.

Analisis Masa Sambungan

Percubaan no. Masa Dibutuhkan Untuk Menjalin Sambungan (Detik)
Purata Masa Dalam Detik3.76
14.13
23.48
33.85
44.59
53.91
63.88
73.3
83.72
93.29
103.47

Waktu penyambungan sangat bergantung pada kecekapan pelayan dan lokasinya. Windscribe mempunyai beberapa pelayan di kebanyakan lokasi utama, dan dengan itu penyambungan tidak pernah menjadi masalah ketika Windscribe digunakan. Waktu sambungan ini adalah untuk lokasi terbaik yang dipilih sendiri oleh aplikasi. Sekiranya anda cuba berhubung dengan pelayan lain, anda akan mengalami masa sambungan yang berbeza untuk lokasi yang sama. Sebaiknya sambungkan dengan pelayan yang dipilih secara automatik untuk sambungan yang lebih pantas dan stabil.

Ujian Kelajuan

Ujian Kelajuan WindScribe

Kita mesti memuji Windscribe untuk kelajuan yang diberikannya kepada pengguna. Kerana rangkaian pelayan yang luas, anda tidak akan mengalami penurunan kelajuan yang besar jika dibandingkan dengan kelajuan asal. Kelajuan muat turun dan kelajuan muat naik 8.82 Mbps dan 8.10 Mbps dikurangkan masing-masing kepada 7.18 dan 6.77. Seperti yang telah kami katakan bahawa ini bukan penurunan yang besar, dan jika anda tinggal di A.S., anda tidak akan mengalami banyak perubahan ini kerana banyaknya pelayan yang ada di negara ini. Mereka mempunyai pelayan yang berasingan untuk kawasan berasingan di A.S., dan oleh itu, sangat disyorkan untuk pengguna Amerika Syarikat.

Keselamatan

Setiap penyedia VPN lain menggunakan enkripsi terkuat iaitu AES-256, tetapi di sini, ia digunakan dengan SHA512 untuk pengesahan, dan dengan kunci RSA 4096-bit. Walau bagaimanapun, ini tidak tersedia untuk pelanjutan penyemak imbas, dan bukannya AES256, cipher AES128 CGM digunakan yang mungkin tidak begitu berkesan, tetapi pada masa yang sama, menggunakan sumber yang lebih sedikit. TLS 1.2 ECDHE_RSA dengan pertukaran kunci P-256 digunakan untuk memberikan keselamatan melalui pelanjutan penyemak imbas.

Apabila kita meneroka ciri-ciri, pelbagai protokol VPN, dan pilihan pemilihan port menambah keduanya, fungsi dan keselamatan yang lebih baik. Terdapat ciri perlindungan kebocoran DNS dan IPv6 yang tersedia untuk aplikasi ini yang menyimpan data anda dan tidak membenarkan aksesnya kepada pihak ketiga. Sekiranya anda menemui kegagalan dalam keselamatan, anda selalu boleh menghantar log menggunakan mod debug dan mereka akan berfungsi untuk meningkatkan keselamatan.

Pelantar

Platform yang Disokong Windscribe

Ini merangkumi semua platform umum: Windows, MacOS, iOS, Linux, dan sambungan untuk Chrome dan Firefox, tetapi cara kerja dan ciri berbeza pada klien yang berbeza. Pelanggan Windows jauh lebih cekap daripada klien MacOS kerana MacOS tidak mempunyai banyak ciri yang mesti diperlukan untuk memberikan pengalaman yang lebih baik. Terdapat ciri-ciri yang berkaitan dengan penyambungan, keselamatan dan debug yang tidak terdapat di MacOS. Namun, ada satu-satunya ciri penting yang berkaitan dengan penyambungan yang tidak terdapat di MacOS iaitu “Secure Hotspot.” Ciri-ciri lain yang tidak ada tidak begitu penting dan tidak banyak bezanya dengan kecekapan aplikasi.

Bolehkah anda mencari ciri-ciri yang hilang pada klien MacOS?

Tahap keselamatan juga berbeza untuk peluasan, dan itulah sebabnya penggunaan klien desktop Windscribe dianggap lebih baik daripada peluasan. Ciri perkongsian Windscribe menjadikannya lebih cekap ketika merangkumi jumlah platform. Dengan fitur perkongsian, Anda dapat mengkonfigurasinya untuk TV dan konsol, dan dengan “Secure Hotspot”, banyak peranti dapat disambungkan secara serentak, dan setiap data yang melewatinya akan dienkripsi.

Sokongan pengguna

Sokongan Pelanggan Windscribe

Untuk beberapa pesanan pertama, kami tidak menyedari bahawa sokongan pelanggan mereka sebenarnya sebagai bot sebagai sokongan sembang langsung. Apabila menerima pertanyaan, ia mencari jawapan di antara artikel lain atau berakhir dengan pautan artikel yang berkaitan dengan pertanyaan. Kami mendapati bahawa tidak begitu berkesan jika masalah ini berkaitan dengan pepijat atau penyambungan. Pilihan lain yang disediakan untuk menghubungi sokongan adalah dengan menghantar tiket yang mereka balas melalui e-mel.

Terdapat pilihan pertolongan diri yang disediakan yang mengandungi panduan persediaan, Soalan Lazim dan Pangkalan Pengetahuan. Sekiranya anda memerlukan maklumat mengenai ciri Windscribe dan cara kerjanya, pangkalan pengetahuan akan sangat membantu. Soalan Lazim terdiri daripada pertanyaan umum yang mungkin timbul semasa menggunakan aplikasi. Namun, tidak ada cara untuk menghubungi mereka dengan serta-merta.

Kesimpulannya

Windscribe mempunyai ciri-ciri luar biasa dalam aspek fungsi. Pilihan berbilang bahasa membantu pengguna dari pelbagai negara untuk menggunakan aplikasi ini tanpa masalah. Ciri-ciri sambungan menjadikan aplikasi boleh dipercayai, dan stabil memberikan sambungan segera dan pantas setiap masa.

Ketika datang ke platform, Windscribe serasi dengan banyak peranti, tetapi tahap fungsinya berbeza untuk klien yang berbeza kerana kami telah melihat bahawa klien windows Windscribe lebih baik daripada klien MacOS-nya. Sekiranya MacOS dapat diperbaiki, setiap pengguna platform yang berbeza akan mengalami kemampuan bekerja yang sama. Namun, masih bagus, dan dengan bantuan opsyen saham, anda dapat menggunakan fitur tersebut di peranti lain dengan “Secure Hotspot” dan “Proxy Servers.”

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me