5 једноставних корака за заштиту ваше интернетске приватности на платформама друштвених медија

Зашто се хакери воле мешати са рачунима на друштвеним медијима? То је зато што људи воле да разговарају и откривају пуно информација о себи. Платформе друштвених медија такође се користе за повезивање са разним другим рачунима, укључујући и рачуне повезане са финансијама, који би требало да буду веома приватни. Хакери воле да краду ове рачуне јер добијају пуно користи од само једног дела цибер криминала. Једном када украду рачун, могу га контролисати на начин на који желе, а могу наћи и пуно личних података о кориснику.


Када појава сајбер злочина постаје све јачи у друштвеним медијима, постаје вам још важније да заштитите своју приватност на мрежи када користите ове платформе. Имајте на уму да је дељење о вашем животу са пријатељима на мрежи добро, али не би требало да претјерате. Ево 5 једноставних корака за заштиту ваше приватности на мрежи на платформама друштвених медија:

1. Будите сигурни да пажљиво бирате своје пријатеље на мрежи

Са друштвеним мрежама попут Фацебоока, када је потребно да прихватите захтеве пријатеља ако желите имати више пријатеља, можете наићи на разне врсте људи који желе бити ваши Фацебоок пријатељи. Ствар је у томе што нису сви ти људи које можда познајеш. Понекад чак и странци и ловци желе бити ваши пријатељи само да би погледали ваш Фацебоок феед. Речи мудрих су следеће: требало би пажљиво бирати своје интернетске пријатеље. Ако о њима ништа не знате, боље је да их не прихватате као своје пријатеље на друштвеним мрежама јер могу имати лошу намеру када се спријатељи са вама на друштвеним медијима.

2. Не повезујте своје друштвене медије са другим рачунима

У данашње време, многе веб странице пружају погодност приступа разним мрежним налозима једноставним повезивањем тих налога са вашим друштвеним медијима. На пример, ако откријете нову веб локацију, а таква веб локација захтева да се пријавите, можете се пријавити на веб локацију једноставним повезивањем на свој налог на друштвеним мрежама. Не морате то да радите ручно. Међутим, ако идете овом рутом приликом пријаве на те веб локације, откривате пуно својих личних података на тим веб локацијама, због чега не бисте требали да повезујете своје налоге на друштвеним мрежама са другим налогима. Боље је да се ручно пријавите ако вас брине приватност на мрежи.

3. Не делите информације због којих ћете се касније жалити

Јесте ли икад чули за Интернет као сталну архиву информација? Што год пошаљете на интернет, оно ће тамо остати заувек. Дакле, потрудите се да не делите нешто због чега бисте касније могли да пожалите. На пример, ако волите да делите своје фотографије са пријатељима на Инстаграму, потрудите се да случајно не делите своје приватне фотографије. Не само да ће ризиковати вашу приватност на мрежи, већ ће и касније бити потенцијални окидач за уништавање ваше репутације у мрежи. Можете да поделите нешто што вреди дељења, али не заборавите да не претерате са тим.

4. Немојте само следити било какве везе на друштвеним мрежама

Понекад ће ваши пријатељи делити пост који садржи везе на веб локације других произвођача. Ствар код ове врсте ствари је да морате бити свесни сигурности тих веза. Такви линкови понекад могу довести до потенцијално опасних веб локација или чак веб локација са лажним представљањем. Будите свјесни сваке везе коју кликнете на друштвеним мрежама јер ако нисте пажљиви, она може разоткрити вашу приватност на мрежи. У зависности од тога кога пратите на друштвеним мрежама, као и од ваших пријатеља на друштвеним мрежама, добићете варијацију линкова у њиховим објавама, што захтева да будете селективни на клику само на линкове за поуздане веб локације.

5. Промените подешавања приватности

Већина мрежа друштвених медија омогућава вам да промените подешавања приватности и управљате начином на који га користите. Дакле, ово је функција коју бисте требали много користити јер желите да осигурате да приватно користите платформу. Можете одабрати са ким делите своје постове или ко може да види све ваше податке на друштвеним мрежама. Такође можете одабрати да ли желите да ваш налог на друштвеним мрежама буде видљив на претраживачу или не. Ова подешавања су драгоцена због тога што ваше рачуне на друштвеним мрежама одржавате приватним колико желите да буду.

Ово је 5 једноставних корака за заштиту ваше приватности на мрежи на платформама друштвених медија. Без предузимања потребног приступа да ваше рачуне на друштвеним медијима останете приватни, бескрупулозни људи могу лако открити ваш стварни идентитет на мрежи и употребити такве информације у сопствене користи. Будући да се на платформама друштвених медија односе на дељење ваше личне приче, морате бити пажљивији у томе да је приватна за вас. Имајте на уму да морате заштитити своју интернетску сигурност и приватност у сваком тренутку, чак и када користите мреже друштвених медија.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me