5 кључних разлика између ВПН-а и бесплатног веб прокија

Бесплатни веб прокси сматра се алтернативом ВПН-у, посебно за оне који желе сакрити своју ИП адресу без да се претплате на било коју премиум ВПН услугу. Међутим, да ли је бесплатни веб проки исти као и виртуелна приватна мрежа? Ово је једноставно питање које можете поставити, али одговор је да они нису исти. Постоје одређене разлике због којих ови алати скривања ИП-а имају своје предности и мане. Наравно, лако је пронаћи бесплатни веб проки на мрежи, као и добру услугу виртуелне приватне мреже, али морате схватити на који начин раде тако да их не помешате једни са другима.


Укратко, бесплатни веб прокси није исто што и ВПН и они нису заменљиви. Они имају своје функције и нуде своје особине. Међутим, циљ ова два сигурносна алата је у потпуности исти, а то је да вам помогну да останете анонимни на мрежи. Ево 5 кључних разлика између ВПН-а и бесплатног веб прокија:

1. Једноставно ИП маскирање вс. Потпуна заштита приватности на мрежи

Када користите бесплатни веб прокси, вашем прегледачу заправо доделите другу ИП адресу. Када је доступан веб прокси, једноставно га додајте у подешавањима прегледача. Једном када се проки примени, моћи ћете да прегледате Интернет користећи нову проки ИП адресу, омогућавајући вам анонимно прегледавање. Међутим, ово је степен који ће вам омогућити бесплатни веб прокси.

ВПН пружа потпуну заштиту приватности на мрежи, а не само једноставну ИП адресу коју можете доделити свом прегледачу. Помоћу ВПН софтвера, моћи ћете да заштитите цео уређај приватном ИП адресом која може да маскира ваше присуство на мрежи, као и да вам пружи пуно других функција, као што су додата безбедносна енкрипција, заобилажење интернет ограничења, заштита од хакера, и тако даље.

2. Примењено на прегледач вс. Примењено на целом уређају

Бесплатни веб прокси се може применити само на ваш прегледач ако приступите његовим поставкама. Тако, на пример, ако користите Фирефок, онда можете да одете у Подешавања и примените нови проки у опцији Приваци. Једном када буде примењен, само ваш Фирефок прегледач може добити корист од тог проки-ја, осим ако не доделите проки за друге прегледаче. Дакле, ако желите да анонимно прегледате користећи ту прокси адресу, морате да користите претраживач где се проки примењује на њу.

Виртуална приватна мрежа ће с друге стране примијенити нову ИП адресу на цијели ваш уређај, а не само на ваш прегледач. Једном када је софтвер инсталиран, рачунар ће се аутоматски повезати са приватним сервером. То значи да ли се користите Фирефок, Скипе, Оутлоок, Дропбок или било који други софтвер, повезујете помоћу приватне ИП адресе вашег ВПН-а..

3. Основна енкрипција вс. Напредни систем шифровања

Бесплатни веб прокси пружа једноставан начин за маскирање ваше ИП адресе, без додатних функција. Чак и ако је ваша веза шифрована, она пружа само основни систем енкрипције за ту ИП адресу. Циљ је само сакрити своју ИП адресу током прегледавања, без додатних функција као што је заштита за ваше банкарске или финансијске трансакције.

Приватна веза, с друге стране, омогућава вам напредни систем шифровања за вашу интернетску везу. То значи да када користите ВПН, сви преноси података аутоматски се штите помоћу врло јаке енкрипције. Овај систем шифровања омогућава вам да заштитите свој уређај од хакера и других онлајн претњи. Неки добављачи ВПН услуга чак пружају шифрирање војног ранга за своју приватну мрежу.

4. Ручно пребацивање сервера вс. Интегрисано пребацивање сервера

Начин коришћења бесплатног веб проки-ја је проналажење ИП адресе која вам је тренутно на располагању. Након што га пронађете, можете доделити ИП адресу свом прегледачу, тако да можете претраживати Интернет користећи додељену ИП адресу. Међутим, ако желите да пређете на други сервер или ИП адресу, то морате да урадите ручно, тражећи нову доступну адресу и доделите је свом прегледачу.

ВПН делује другачије. Процес пребацивања сервера интегрисан је у ВПН софтвер, што значи да не морате ручно да уносите нову ИП адресу сваки пут када желите да пређете на други сервер. Потребно је само да одаберете локацију сервера, а затим аутоматски користите нови сервер без пуно проблема.

5. Ограничене могућности прегледавања вс. Потпуно представљено прегледавање

Понекад се бесплатни веб прокси може користити за заобилажење различитих интернет ограничења, али могућности прегледавања су обично ограничене. Обично ће вам бесплатни веб прокси омогућити да га користите само за лагано прегледавање. Не можете користити проки за финансијске трансакције, стриминг или обављање било које активности која може користити превише података. Штавише, такође има малу брзину везе.

Помоћу ВПН-а моћи ћете да користите приватну ИП адресу за прегледавање било чега на мрежи, баш као и коришћење уобичајене везе. Можете га користити за финансијске трансакције, интернетско банкарство, стреаминг видеа и тако даље. Чак ће вам дати и додатне безбедносне функције, као што су заштита фиревалл-а, анонимност, приватност, потпуна слобода интернета, шифровање и тако даље..

То је 5 кључних разлика између ВПН-а и бесплатног веб прокија. Сада када сте разумели разлику између ова два, препоручује се да проверите више о ВПН-у, јер ће вам то омогућити не само да сакријете своју ИП адресу, већ и да заштитите своју мрежну активност..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me