5 Ризици приватности коришћења виртуелних тастатура трећих страна

Виртуална тастатура је тастатура на екрану коју можете користити као замену или алтернативу физичким тастатурама. Обично је доступан на мобилним уређајима, а највише се користи за паметне телефоне и таблете. Иако су виртуелне тастатуре доступне и за радне површине, оне се веома ретко користе осим ако корисници немају неке проблеме са инвалидитетом. Дакле, без обзира да ли користите Андроид или иОС уређај, имајте на уму виртуелну тастатуру коју тренутно користите.


Већину времена можете користити задану виртуелну тастатуру како то пружа мобилни оперативни систем. Али постоји много алтернатива које можете пронаћи у Апп Сторе-у или Плаи Сторе-у, а које ће заменити тренутну виртуелну тастатуру коју користите. Лоша вест је да пошто ове тастатуре обично бележе ваше укуцане податке ради пружања бољих предлога за речи и других погодности, морате бити свесни да то може бити опасно за вашу приватност. Ево 5 ризика приватности коришћења виртуелних тастатура трећих страна:

1. Може доћи са скривеним кључем

Иако ће многи програмери трећих произвођача тврдити да неће складиштити податке о притиску тастера својих корисника, било је случајева да су трећи програмери заправо уградили кеилоггер у своје апликације за тастатуру. То може бити опасно за вас као корисника јер употребљавате ту виртуелну тастатуру сваки пут када нешто укуцате на свој уређај. Трећи произвођачи тастатуре можда воде евиденцију јер желе да прикажу релевантно оглашавање за вас, али нема доказа да ће се ваши подаци управо користити у ту сврху. Због тога је добро држати се задате апликације за тастатуру која долази уз ваш уређај.

2. Потребан је потпуни приступ вашем телефонском систему

Неким апликацијама на тастатури које инсталирате на уређај можда ће бити потребан потпуни приступ вашем телефонском систему, што је чудно и апсурдно. Зашто би таква апликација захтевала приступ, на пример, вашој камери и микрофону? То је нешто што морате бити свесни пре инсталирања ове врсте апликација на ваш мобилни уређај. Погледајте дозволу коју они захтевају од вас пре него што је инсталирате и видећете да ли ће то штетити вашој приватности или не.

3. Може прикупити неке приватне податке са свог уређаја

Пошто неке виртуелне тастатуре треће стране желе потпуну дозволу за ваш телефонски систем, то значи да може имати потпуну контролу над вашим телефоном када то жели. То такође значи да може приступити било којим подацима похрањеним на вашем телефону, као што су СМС, е-пошта, контакт телефона, фотографије и слично. Ако таква апликација то може учинити, то значи да може тихо да прикупља приватне податке са вашег уређаја, што је лоше за вашу приватност на мрежи. Будући да ви овој апликацији дајете дозволу за то, не можете је спречити да обавља ову активност иако користите ВПН везу на свом мобилном уређају. Једини начин да се заустави је деинсталирање апликације.

4. Пропуштања са апликација треће стране на тастатури су честа

Дошло је до инцидената у којима апликације са тастатуре преносе податке корисника трећим странама. Апликације су прикупљале податке од својих корисника и смештале их на њихове сервере. Међутим, сервери нису имали чврст систем безбедности неопходан за добре захтеве за чувањем података, што резултира хакирањем података од стране бескрупулозних трећих лица. Приватни подаци милиона корисника преносе се на треће стране, а приватност милиона људи је у опасности због овог цурења. Због тога је веома ризично користити апликацију за виртуелну тастатуру треће стране на свом мобилном уређају.

5. Програмер за тастатуру можда нема безбедан сервер за чување података корисника

Пре него што инсталирате било који алтернативни програм за тастатуру на свој уређај, обавезно прочитајте политику приватности програмера апликације. Како ће прикупљати ваше податке? Које се врсте података прикупљају? Где се чувају? У неким случајевима, програмер тастатуре нема потребну инфраструктуру за сигурно чување корисничких података. Користе јефтини дељени сервер који се може лако хаковати, јер има ниску сигурност. Без обзира на то, увек је боље да избегнете да се то догоди коришћењем званичне виртуелне тастатуре коју пружа ваша мобилна платформа.

То су ризици за приватност употребе трећих произвођача виртуелних тастатура. Оно што унесете може надгледати ове треће апликације ако нисте пажљиви. Ово укључује ваше корисничко име и лозинку, као и поруке које откуцате пријатељима. Дакле, за ваше ће користи бити да увек будете свесни ризика који укључују коришћење виртуелних тастатура трећих страна.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map