9 Недостаци ВПН-а које бисте требали знати прије него што га употребљавате

ВПН је данас познато као решење за разне проблеме са приватношћу на Интернету. Иако влада и ваш ИСП могу свакодневно надгледати све ваше мрежне активности и могу ограничити веб локације које можете посетити на мрежи, виртуална приватна мрежа може пружити безбедносно решење које враћа вашу приватност и слободу на мрежи. Помоћу виртуелне приватне мреже можете лако прегледавати интернет без бриге о било каквој врсти надгледања, праћења и ограничења која врши влада, ваш ИСП или друге треће стране.


Међутим, међу многим предностима које ВПН може пружити за вашу приватност на мрежи, постоје и различити недостаци којих морате бити свесни пре коришћења било које ВПН услуге. Ово је посебно тачно ако сте први пут ВПН корисник. Ево 5 недостатака ВПН-а које бисте требали знати пре него што га употребите:

Слободно поново користите горњу графику на свом блогу или предстојећем чланку. Једноставно копирајте доњи код.

1. Кориштење ВПН-а може бити илегално у вашој земљи

Постоје неке земље које својим грађанима не дозвољавају употребу било које врсте ВПН услуга. У ствари, већина ВПН услуга биће блокирана у земљама које приватне мреже сматрају незаконитим. То је први недостатак са којим морате да се суочите. Ако мислите да се ваша земља налази на листи земаља које приватну везу сматрају незаконитом, тада не би требало да користите ВПН услугу. То је зато што ћете можда на крају платити велику новчану казну или отићи у затвор кад то учините.

2. Можда ћете имати проблема са перформансама док користите приватну мрежу

Будући да приватна мрежна веза функционише тако што вашу мрежу повезујете са приватним сервером пре него што заправо приступите веб локацији коју желите да посетите, то може створити проблем са перформансама у току. Неким виртуелним приватним мрежама може бити потребно дуже време да контактирају приватне сервере, што може резултирати дужим временом за учитавање веб локације којој приступате.

То је у ствари уобичајени недостатак који ћете видети када користите бесплатну ВПН услугу. Такође, можда ћете приметити да брзина везе при коришћењу приватне везе може бити спорија него када користите редовну везу.

3. ВПН услуга може надгледати вашу активност и користити ваше податке

Неки сервиси приватних мрежа ће вам омогућити да користите њихове приватне сервере у замену за ваше податке. Наравно, можда најпре не би изнели своју намеру. Међутим, било је случајева да ВПН компаније прате податке својих корисника ради сопствене користи. Да, они могу помоћи да се заобиђу ваша интернетска ограничења и сакрију ваша ИП адреса, али компаније приватних мрежа заправо могу вршити праћење.

Треба да будете свесни ВПН услуга које нуде своју приватну везу бесплатно или по веома ниској цени јер би могли пријавити вашу активност.

4. Могуће је тешко поставити за пословне кориснике

За појединачне кориснике ВПН може бити лако поставити јер једноставно требате да преузмете своје ВПН апликације или софтвер и инсталирате га на свој уређај. Међутим, за пословне кориснике случај можда није такав. За пословне кориснике ВПН је много сложеније подешавање, посебно ако је потребно да поставите приватну мрежу у вашој пословној просторији.

То ће додати већу сложеност вашој укупној мрежној вези и утицаће на сваки уређај који користите у свом послу. Иако многе компаније за ВПН могу то поједноставити за вас, можда ће вам и даље требати посебан тим за управљање мрежама који ће надгледати мрежу приватних веза у вашем послу..

5. То би могло додати више трошкова за вашу мрежну везу

По дефаулту је виртуелна приватна мрежа врхунска услуга приватне везе коју требате платити одвојено од своје уобичајене мрежне везе или ИСП-а. Такође, ако желите да користите ВПН рутер, морате да купите додатни хардвер рутера да бисте могли да се користите заједно са ВПН везом. Тако вам можда неће доћи бесплатно. Наравно, постоји много бесплатних приватних веза које можете користити, али оне углавном нису поуздане и имају многа ограничења. Дакле, још један недостатак приватне везе је тај што вас може дугорочно коштати.

6. То може успорити вашу брзину интернета

Када додате ВПН везу, додајете слој приватности преко ВПН сервера. Уместо да директно приступите веб локацији, приступате јој преко свог ВПН провајдера. Иако вам ово омогућава да сакријете своју ИП адресу и шифрирате своје податке, то такође значи да подаци морају путовати више и са додатном сложеношћу.

Ако ВПН провајдери које користите нису довољно моћни, ваш Интернет може постати врло спор. То утиче првенствено када вам је потребан брзи интернет за стриминг или преузимање итд. Али то није увек случај. Раније смо прегледали многе ВПН провајдере због њихове брзине и често је смањење брзине у неким случајевима минимално. НордВПН, на пример, дао нам је брзину са минималним смањењем. Успјели смо да добијемо скоро 95% првобитне брзине. Не само они, многи други провајдери оптимизовани су да не успоравају ваш интернет.

7. Ако се користи не може се гарантовати 100% анонимност

Постоји још различитих начина на које можете и даље открити свој идентитет иако користите ВПН. Шта ако прегледавате веб локацију помоћу ВПН везе и одједном сте схватили да се ваш ВПН клијент изненада прекида? Или вам ДНС цури? Што је најгоре, добављач који користите пристаје да вашој влади достави неке критичне информације о себи?

Иако даваоци услуга данас нуде многе функције као што су Доубле ВПН или Килл Свитцх како би вашу везу учинили што приватнијом и сигурнијом. Још увијек постоји много начина на које подаци могу процурити помоћу хардвера, софтвера или на било који други начин.

8. Није могуће заобићи сва ограничења

Један основни разлог због којег људи користе ВПН је деблокирање одређених веб локација или садржаја (другим речима, заобилажење ограничења.) Иако је релативно лако деблокирати већину веб локација или садржаја, неким садржајима је и даље тешко приступити. Нетфлик, на пример, доступан је са било ког места, али компанија дозвољава приступ неким филмовима или ТВ емисијама само за одређене земље.

Будући да имају различите споразуме с произвођачима садржаја, није им законски дозвољено приказивање одређеног садржаја у одређеној регији. И углавном су добри у томе да то спроведу. Многи ВПН провајдери НЕ могу заобићи ово ограничење. Исти је случај и са многим другим веб локацијама или садржајима.

9. Проблеми са компатибилношћу платформе ако користите мање популарну платформу

Ако користите оперативни систем који користе милиони корисника широм света, добро је. Међутим, ако користите мање популаран ОС, застарели ОС или некомпатибилан хардвер, можда нема много начина за коришћење или конфигурирање ВПН-а на уређају. Већина ВПН-ова је доступна за четири најпопуларнија оперативна система, исто као што су Виндовс, мацОС, Андроид и иОС. Ако користите било шта друго, велике су шансе; можда ћете се суочити са потешкоћама у конфигурисању услуге и чак добити подршку компаније. То се односи не само на ВПН-ове, већ и на било који софтвер. Неколико ВПН провајдера нуди начине конфигурисања вашег рутера тако да заштити и целу интернет мрежу, што би могло да делује као решење за овај проблем.

То су недостаци ВПН-а који бисте требали знати прије него што га употребите. Ако планирате да користите било коју ВПН услугу, морате да осигурате да користите реномиране услуге.

Угледни провајдери услуга неће вам дати ове недостатке или барем могу смањити такве недостатке за вас. Штавише, ако вам је заиста стало до ваше приватности и безбедности на мрежи, ВПН је најбољи алат који можете да заштитите своју приватност и сигурност на мрежи..

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map