Да ли штитите своју приватност на мрежи? 5 питања која бисте требали поставити о својој приватности на мрежи

Чињеница је да многим људима није баш стало до приватности на мрежи. Они само користе своје уређаје у било коју сврху коју желе, а да уопште не размишљају о својој безбедности на мрежи. Они користе претраживаче, посећују неке веб странице, преузимају датотеке, деле датотеке, објављују своје слике на друштвеним мрежама и обављају све друге активности на мрежи, а да нису свесни да их надгледа њихова влада, ИСП, веб локације које посећују, корпорације, па чак и хакери. Имате ли исти проблем као и многи људи?


Ако вам је стало до ваше приватности на мрежи, важно је да будете све више свјесни заштите вашег стварног идентитета на мрежи. Заштита ваше приватности на мрежи није посао владе или било које друге треће стране. Ваша је одговорност. У ствари, одговорност је свакога, мада многи људи још увек нису свесни своје одговорности. Да ли заштитите своју приватност на мрежи? Ево 5 питања која бисте требали поставити о својој приватности на мрежи:

1. Да ли увијек користите сигурну мрежну везу за приступ интернету?

Коју врсту мрежне везе коју користите за приступ интернету? Ако често приступате интернету из јавних ВиФи мрежа, требали бисте бити свјесни да је сигурност таквих мрежа у најбољем случају упитна. Када користите нешифрирану мрежну везу за приступ интернету, ризикујете да ће вашу активност прегледавања надгледати треће стране. То значи да ћете имати нулту приватност када прегледавате Интернет користећи нешифрирану мрежу. С друге стране, ако сте увек свесни коришћења само сигурне мрежне везе за приступ интернету, ваша приватност је сигурна и људи углавном не могу да прате вашу мрежну активност.

2. Да ли ажурирате своје апликације и оперативни систем?

Ваше апликације и оперативни систем су границе ваше безбедности на мрежи. Ажурирање апликација и оперативног система осигураће вам да је систем добро заштићен и сигуран. Хакери могу лако да продре у ваш систем ако га не ажурирате са најновијом исправком. То је зато што ове исправке које раде ОС и програмери апликација обично доносе поправке разних сигурносних рањивости. Када ризикујете безбедност на мрежи тако што не ажурирате своје апликације и оперативни систем, то значи да ризикујете и приватност.

3. Да ли заштитите и шифрирате своју мрежну везу?

Чак и ако увијек користите сопствену заштићену мрежну везу за приступ интернету, то не значи да нико не може надгледати вашу активност прегледавања. Да, хакери или било које друге бескрупулозне треће стране можда ће тешко пробити своју мрежу и украсти податке. Али, вашу активност прегледавања вероватно ће и даље надгледати ваш ИСП и ваша влада. Дакле, да бисте осигурали да је ваша приватност потпуно безбедна од било које врсте система за интернетски надзор, морате шифрирати и заштитити вашу мрежну везу користећи виртуалну приватну мрежу или ВПН. Ово ће осигурати да стално анонимно прегледавате Интернет.

4. Да ли пратите најбоље безбедносне праксе на мрежи?

Будући да је многи људи још увек толико равнодушан према својој безбедности на мрежи, није чудо да и даље постоји много случајева хаковања рачуна на друштвеним медијима. То је због тога што већина људи не прати најбоље праксе безбедности на мрежи. На примјер, још увијек има много људи који постављају врло једноставне лозинке за своје рачуне. Постоје и људи који још увијек отварају СПАМ е-пошту и слиједе везе садржане у тим нежељеним е-порукама. Да бисте заштитили своју приватност на мрежи, морате да следите најбоље безбедносне праксе, као што су постављање јаких лозинки за ваше налоге, активирање двофакторске провере идентитета, одмах брисање СПАМ порука е-поште, свест о пхисхинг веб локацијама и тако даље на.

5. Да ли настављате са откривањем приватних података на мрежи?

Колико пута сте данас видели своје пријатеље како откривају своје приватне податке на друштвеним медијима? Они заправо не брину о својој приватности, а још увек има пуно људи који то раде свакодневно. Откривају где су сада, када ће отићи на одмор, своје личне проблеме, дељење приватних фотографија или информација и тако даље. Ово је врста навике која може процурити вашу приватност на мрежи, чак и без хакера који покушавају провалити у ваше уређаје. Да бисте заштитили своју приватност на мрежи, покушајте да избегавате откривање или дељење приватних података на мрежи, јер за вас то није одговарајуће место..

То је 5 питања која бисте требали поставити о својој приватности на мрежи. Да ли сте учинили довољно да заштитите сопствену безбедност на мрежи и приватност? Ако одговор још није, тада бисте требали почети чувати своју интернетску приватност. Никада није касно да предузмете потребне ствари да бисте сачували свој идентитет током претраживања интернета.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me