Како друштвени медији утичу на вашу приватност на мрежи и како можете да је заштитите

Данас постоје милијарде људи који имају активан налог на друштвеним медијима, било да се ради о Фацебооку, Твиттеру, Инстаграму, Пинтересту или локалним платформама друштвених медија. Барем половина њих активно приступа свом налогу и једном недељно објављује нешто на свом налогу. Било да су то њихове сопствене мисли, њихова тренутна стања, посебни догађаји, тренуци за памћење или било које друго што објављују, оно што објављују на својим платформама друштвених медија остаће заувек тамо. Да, иако су је избрисали.


Сервери друштвених медија увек чувају датотеке или постове које учитавају њихови корисници. Нема повратка након што се ваши постови постану на мрежи. Не могу се у потпуности избрисати. Да, можда ће бити избрисане са ваше временске траке или фееда. Али, он ће се задржати на серверима веома дуго. То је разлог зашто друштвени медији могу бити велики ризик за вашу приватност на мрежи. Као редован корисник, морате знати шта се нуди у сваком тренутку кад год користите неку од доступних платформи друштвених медија вани. Ево како друштвени медији утичу на вашу приватност на мрежи и како је можете заштитити:

1. Друштвени медији надгледају вашу активност за разлику од било које друге услуге

Ако желите да знате која врста мрежних сервиса који жели да прикупи највише података од својих корисника, то су друштвени медији. Било да се ради о Фацебоок-у, Инстаграму, Гоогле Плус-у, Твиттер-у или било којој другој платформи друштвених медија, они ће покушати да прате кориснике толико опсесивно да би често могли да наруше вашу приватност на мрежи. Зашто? То је зато што се њихов посао врти око информација људи. У ствари, људи који користе њихове услуге су сам производ.

Друштвени медији продају обећања која се корисници могу повезати са било ким на свету тако што ће тамо створити профил. Затим подстичу кориснике да деле своје постове са другима. Затим ће платформа проучавати понашање људи и начин на који они међусобно комуницирају, које су врсте постова популарне, тренутна расположења, проблеми и тако даље. Све ове податке прикупљају на својим серверима.

Како заштитити своју приватност: Користите друштвене мреже што је мање могуће и, ако је могуће, потпуно одвојите свој живот на мрежи.

2. Заинтересовани су да знају све о вама

Зашто платформе друштвених медија желе да знају све о вама? То је зато што сте ви производ. Желе да користе податке које су сакупили од вас како би стекли максимални могући профит компаније. Прикупљени подаци ће се затим делити својим оглашивачима и трећим лицима која су заинтересована да вас циљају у својим промоцијама производа или рекламама.

Владе такође воле да раде са друштвеним медијима, јер не морају да раде тежак посао профилирања вас као својих субјеката.

Како заштитити своју приватност: Само комуницирајте с људима на друштвеним мрежама које лично познајете, појединачно.

3. Влада блиско сарађује са платформама друштвених медија

Платформе друштвених медија као што су Фацебоок и Твиттер биће у складу са владиним правилима која се тичу прикупљања и дељења података. Под било којим околностима, влада може затражити од услуга социјалних медија да поделе податке о својим корисницима у сврху истраге или у било које друге сврхе. Ако се компанија не удовољи захтевима владе, њихово пословање може бити угрожено.

С друге стране, пошто се друштвени медији директно баве људима, постаје сјајан партнер влади за проучавање њихових грађана и познавање свега о њима са врло мало рада. Чак би могао постати и државни систем проширеног надзора грађана.

Како заштитити своју приватност: Не издвајајте се на друштвеним мрежама. Као добар грађанин, покушајте одговорно користити друштвене медије.

4. Ваши подаци се неће уклонити иако сте их уклонили

То је оно што ризикује у друштвеним медијима. Без обзира на постове или информације које сте унели на платформама друштвених медија, оне се неће моћи избрисати иако сте их уклонили са своје временске траке. Један од разлога за то је да компанијама које стоје иза ових услуга треба што више података прикупљених о својим корисницима и не желе да их пуштају. Други разлог је тај што се подаци и даље чувају на њиховим серверима, иако их нема из јавности, и даље могу приступити подацима о појединцима иако су уклонили трагове на друштвеним медијима.

У овом случају, то може бити заиста опасно за вашу приватност на мрежи, јер ће ваше информације увек бити у рукама тих компанија иако их више не желите делити са другима.

Како заштитити своју приватност: Објавите само добре ствари на друштвеним мрежама, било да се ради о вама или било коме другом. На овај начин нећете пожалити ни за чим сте објавили.

5. Њихови алати дизајнирани су за проучавање вашег понашања

Свака функција коју друштвене медијске платформе објављују у јавности постоји због бољег проучавања својих корисника. Наравно, мали део прикупљених података биће употребљен за побољшање саме услуге. Али, много прикупљених података биће употребљено за максимизирање профита продајом ваших података заинтересованим трећим странама. Такође, сваки алат који су издали, било у облику софтвера, веб алата, апликација или било којег другог, дизајниран је за проучавање вашег понашања на мрежи. Па, припазите на то.

Како заштитити своју приватност: Користите ВПН кад год приступите друштвеним медијима да бисте шифровали све своје преносе података и избегли их да прикупљају ваше личне податке.

На тај начин друштвени медији утичу на вашу приватност на мрежи и како је можете заштитити. Од сада бисте требали бити одговорнији у кориштењу платформи за друштвене медије, истовремено покушавајући да заштитите своју приватност док то радите.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map