Шта је Фацебоок Онаво ВПН и зашто се не препоручује за вас

Онаво је била израелска ВПН компанија пре него што ју је Фацебоок купио 2013. године. Иако изгледа да током 5 година Фацебоок ову компанију не користи за своју платформу на друштвеним мрежама, чини се да ће од 2018. гигант друштвених медија почети да ради имплементирати Онаво ВПН на своју платформу. Названа је Фацебоок заштитом, а можда би и данас била доступна само у неким земљама. Иако се каже да је Фацебоок Протецт креиран за заштиту приватних података и података корисника, изгледа да стварна сврха ове ВПН услуге није тако добра као што се чини..


Када корисници кликну везу на којој пише “Заштити” на својој Фацебоок страници, биће преусмерени на страницу продавнице апликација за Онаво ВПН. Овде корисници могу инсталирати ВПН услугу на свој уређај и започети заштиту својих података. Међутим, након испитивања политике приватности Онаво ВПН-а, бесплатна ВПН услуга не делује баш заштитно од приватности корисника. Ево неких ствари које морате да знате о Фацебоок Онаво ВПН-у и зашто вам га не препоручујемо да користите:

1. Као и све друге бесплатне ВПН услуге, то је лоша ВПН услуга

Када се неки производ нуди бесплатно на мрежи, то обично значи да су корисници прави производ. Оно што Онаво ВПН покушава урадити је да покушава рударити податке корисника и пратити њихове мрежне активности у замену за бесплатну ВПН везу. Због тога не верујете бесплатним услугама виртуелне приватне мреже јер већина њих долази са великим уловом за кориснике. Када користите функцију Фацебоок Протецт, будите сигурни да разумете како овој платформи за друштвене медије управо дајете више начина да приступите вашим личним и приватним подацима и да их користите у сопствене користи.

2. Прикупља ваше податке и личне податке

Пре преузимања или инсталирања Фацебоок Протецт ВПН-а на ваш мобилни уређај морате прочитати и разумети о политици приватности коју они имају на својој службеној страници. Коришћењем ове услуге приватне везе дајете даватељу услуга дозволу за прикупљање података и информација на вашем уређају. Дакле, то не штити ваше податке. За разлику од стварних ВПН услуга које су намењене заштити приватних података корисника и њиховој безбедности и анонимности на мрежи, Фацебоок Онаво ВПН чини управо супротно.

3. Надгледа и прати вашу мобилну употребу

Фацебоок користи нову функцију Онаво ВПН како би им омогућио да шпијунирају понашање корисника на мрежи. Иако се може инсталирати само на њихове мобилне уређаје, платформа друштвених медија је и више него довољна да прикупи податке о употреби ваше апликације на свом уређају. У политици приватности посебно је речено да ова услуга виртуелне приватне мреже делује на праћењу свих ваших мрежних активности, укључујући веб локације које посећујете, апликације које користите, колико често користите апликације, и тако даље.

4. Делује више као шпијунски софтвер него ВПН услуга

Многи технолошки аналитичари покушавају упозорити кориснике да би Фацебоок Протецт, нова функција која је још увек доступна у одабраним регионима, могао довести до инсталирања шпијунског софтвера који представља бесплатну ВПН услугу. То је зато што инсталирањем Онаво ВПН-а на свој уређај у суштини пријављујете Фацебоок да зна о сваком вашем потезу на мрежи, и на тај начин уопште не штити вашу приватност. Уствари, шпијунира вас и прикупља све ваше важне податке на њиховим серверима. Као резултат, стално сте изложени.

5. То издаје све сврхе виртуелне приватне мреже

У свету где су интернет ограничења све чешћа, ВПН долази као спасилац који помаже људима да заобиђу та ограничења и врате своју слободу на мрежи. Такође, виртуелна приватна мрежа ради на одржавању приватних и сигурних мрежних активности корисника без намере да шпијунира њихово понашање на мрежи. То је зато што већина приватних мрежних услуга има приватност корисника као највећи приоритет и труде се максимално да поштују права свих да слободно и отворено користе интернет. Фацебоок Онаво ВПН нема исте погледе као и већина приватних мрежних сервиса и зато га не треба прво називати ВПН услугом.

Када је у питању одабир одговарајуће услуге виртуалне приватне мреже за вас, побрините се да одабрана услуга приватне везе заиста може заштитити вашу приватност и сигурност на мрежи. Такође, морате осигурати да ваше мрежне активности не надгледа сам провајдер услуга, као ни било која друга трећа страна. Не препоручује се коришћење бесплатних ВПН услуга као што су Фацебоок Протецт или Онаво, а уместо тога требало би да пронађете угледног провајдера услуга који заиста поштује ваша права на приватност као Интернет корисник.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me