Шта треба да урадите када се угрожава ваша мрежна веза

Коришћење мрежне везе је помало тешко. Ако вам није стало до ваше безбедности на Интернету, можда нећете знати када други покушавају провалити у вашу мрежу и украсти вам податке. Ипак, Интернет какав га данас познајемо је веома важан за сваки. Дакле, постаје све неопходније да свако барем зна за своју мрежну сигурност да би могао правилно да штити своје податке и мрежну комуникацију. Али, реалност је да многи људи свакодневно доживљавају разне врсте интернет напада од злонамерних трећих страна које желе да им украду важне податке. То је нешто што као корисник интернета морате да будете свесни.


Начин на који ови злобни људи обично раде је да ће угрозити вашу мрежну везу и пореметити вашу интернет комуникацију. Такође, они ће отети ваш претраживач и покушати да украду ваше важне лозинке, како би му могли приступити. Ако доживите било који од ових прекида, потребно је да предузмете неопходне мере да бисте се решили. Ево неких ствари које треба да урадите када је угрожена ваша мрежна веза:

1. Одмах искључите мрежу

Оног тренутка када наиђете на чудно понашање у вашој мрежној вези, као што је пораст пропусне ширине, велика мрежна активност током неактивног времена, чудне апликације које захтевају стални пренос података и тако даље, морате одмах да прекинете мрежу. Ово је прва ствар коју треба да урадите. Ови злобни људи неће моћи ништа да урадите ако се не повежете са интернетом. Затим бисте требали испитати проблеме провјеравањем Управитеља задатака, да ли се у вашем систему догађају нека легитимна ажурирања или постоје неке непознате апликације које захтијевају више података с ваше везе. Када пронађете ове непознате апликације, одмах зауставите њихов поступак и уклоните софтвер са свог уређаја.

2. Промените подешавања и лозинке рутера

Идите на поставке рутера и одмах промијените поставке и лозинке. Ако имате неке уређаје који су истовремено повезани на рутер, обавезно препознајте све уређаје. Хакери ће можда покушати да користе вашу рутер везу да би прекинули ваше мрежне комуникације, тако да морате да проверите да ли постоје непознати уређаји који се повезују на ваш рутер. Ако их пронађете, одмах их уклоните из мреже. Промените лозинку за усмеравање на сигурнију лозинку користећи комбинацију великих слова, малих слова, бројева и знакова.

3. Покушајте да се повежете поново и погледајте да ли се проблеми и даље понављају

Сада када сте се решили основних проблема који могу проузроковати прекиде мрежне везе, можете поново да повежете уређај на мрежу. Посматрајте свој уређај неколико минута и видећете да ли проблеми и даље постоје. Ако исти софтвер поново почне да користи вашу везу за пренос података без вашег пристанка, иако сте је избрисали, тада постоји велика шанса да је ваш систем заражен. Врло је тешко уклонити злонамерни софтвер из система након што се зарази. Ако ваш антивирусни софтвер чак и не препознаје злонамерне програме, то значи да морате инсталирати бољу заштиту свог система.

4. Инсталирајте добар фиревалл и ВПН софтвер

Покушајте инсталирати добар софтвер за заштитни зид на свој систем како бисте заштитили систем од било каквих интернетских напада које су хакери извршили са удаљене локације. Једном када је инсталиран, софтвер ће извршити поступак скенирања и видети да ли је ваш систем инфилтриран неким непознатим претњама. Ако је то случај, софтвер ће очистити злонамјерне програме и одржавати ваш систем у доброј сигурности. Затим би требало да инсталирате ВПН софтвер да бисте шифровали сав свој интернет саобраћај. Ово ће вам пружити додатну заштиту вашег система и осигурати шифрирање свих преноса података. Дакле, иако ови злонамерни програми преносе ваше важне податке на спољне сервере, хакери не могу да отворе податке јер су шифровани.

5. Темељито скенирајте систем помоћу антивирусног софтвера

И на крају, можете користити добар антивирусни софтвер да бисте темељно скенирали ваш систем. То је само у случају да сте инсталирали неке вирусе у свој систем а да за то нисте знали. Вируси могу доћи из многих места, као што су веб локације које посећујете, из датотека које добијате, из софтвера који сте инсталирали и тако даље. Антивирусни софтвер ће вам помоћи да утврдите претње које су инсталиране на вашем систему и уклоните или у карантин претње. Такође ће препоручити радње које бисте требали предузети да бисте уклонили претње из вашег система.

То су ствари које морате да урадите када је угрожена ваша мрежна веза. Немојте олако схватати овај безбедносни проблем. Чак и када неко покушава да хакује вашу ВиФи лозинку да би добио неку слободну пропусност интернета, не схватајте ово олако. Ваш систем може бити у опасности, и ви морате да предузмете потребне кораке како бисте осигурали да претње нестану заувек.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map