Заштитите своју приватност – 5 начина да кажете разлику између стварне веб странице и веб сајта за крађу идентитета

Много је начина на које хакери могу да украду ваше важне информације. Најчешћа стратегија коју ће користити је креирање веб сајта који подсећа на легитимну веб локацију, а затим вас намамује да посетите такву веб страницу и ставите на њу важне информације. Њихов крајњи циљ је обично украсти ваше корисничко име и лозинку како би могли преузети контролу над вашим рачуном и радити с њим све што желе. Због тога увек требате бити будни када посећујете било коју везу коју вам је дала сумњива особа коју сте управо упознали на мрежи.


Многи људи и даље не могу разликовати лажну страницу од легитимне странице. Зато ће једноставно унијети своје корисничко име и лозинку, без икаквог размишљања. Након тога, они ће се жалити да им је рачун хакиран, док је узрок инцидента заправо била њихова непажња. Због тога се морате едуковати о овом питању. Ево 5 начина за откривање разлике између стварног веб сајта и веб сајта који врши крађу идентитета:

1. Име домена

Пре свега, име домене је једна ствар коју треба да погледате. Све легитимне веб странице имаће најмање хттпс име домена, што значи да би протокол који користи требало да започне са хттпс. Ово се посебно односи на веб локације које захтевају да се пријавите на свој налог. С друге стране, пхисхинг страница ће вам пружити само име домена хттп. Њихово име би такође могло бити слично, али са благом изменом слова. На пример, стварна веб локација можда има адресу попут хттпс://ввв.гоогле.цом/ док ће лажна веб локација имати адресу као што је хттп://ввв.го0гле.цом/. Дакле, пажљиво погледајте име домене у адресној траци.

2. Безбедност веб странице

Добра, легитимна и сигурна веб локација обично има снажан безбедносни протокол који је штити од различитих онлајн претњи. ССЛ безбедност ће увек постојати на било којој легитимној веб локацији која захтева ваше податке за пријаву. Имајте на уму да, уколико компанија није легитимна, ССЛ сертификат неће бити предат компанији јер захтева ригорозне тестове пре него што се примени њихова апликација. У међувремену, лажни сајт неће имати инсталиран ниједан безбедносни протокол, чиме се потврђује да веб локација није поуздана. Погледајте адресну траку прегледача. Ако се на левој страни адресне траке налази зелена брава и видите да је веб локација верификована од стране легитимног провајдера безбедности, то значи да је то права веб локација.

3. Пошиљалац везе

Већина веб локација за крађу идентитета се „промовира“ путем нежељене е-поште својим жртвама. Такође их се може промовисати директним порукама на различитим платформама друштвених медија. Ако добијете везу која од вас захтева да се пријавите на свој налог, уверите се да је особа која вам даје везу поуздану особу или компанију. То је зато што су многи људи који упадну у ову замку дали своје приватне податке путем сумњиве везе. Уместо да провере његову поузданост, одлучили су да је игноришу. Дакле, побрините се да заиста верујете особи или компанији која вам даје везу до веб локације. Ако се од вас тражи да се пријавите на било који веб сајт, проверите да ли је компанија која вам даје везу за пријаву сама компанија.

4. Дизајн сајта

Још једна ствар коју морате да погледате како бисте разликовали стварну веб локацију и веб сајт је целокупни дизајн веб локације. Наравно, лажни веб сајт ће покушати да имитира стварну што је више могуће, али то ће увек бити несавршено. Иако могу имитирати дизајн веб локације на први поглед, они не могу преварити људе ако заиста упоређују дизајн стварног и лажног веб сајта. Дакле, пажљиво погледајте дизајн сајта. Ако видите нешто искључено, то би могао бити знак да то није стварна локација коју обично користите.

5. Доступне Веб странице

Лажна страница никада неће моћи копирати читаве веб странице стварне. Дакле, када посетите сумњиву веб локацију која личи на стварну, морате да кликнете на разне линкове доступне на тој веб локацији. Ако не могу да прикажу друге странице осим странице за пријаву, онда је то сигурно лажна локација. Али, ако можете да прегледате веб локацију као и обично, без икаквих проблема, онда се бавите стварним. Дакле, одвојите мало времена да прегледате веб локацију и видите да ли можете да приступите веб страницама као и обично. У супротном, држите се даље од те странице.

То је 5 начина да се утврди разлика између стварне веб странице и веб сајта за пхисхинг. Кад знате више о тим разликама, лакше ћете заштитити своју интернетску приватност. Међутим, најважнија ствар коју треба да урадите је да избегнете било какву врсту лажног идентитета тако што ћете бити свесни људи с којима комуницирате на мрежи и бити опрезни веза које кликнете..

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map