Зашто цурење података може доћи када користите ВПН и како га спријечити

Главна функција ВПН везе је да помогне да ваше мрежне активности буду приватне, сигурне и анонимне, истовремено вам пружајући пуну слободу на Интернету. Приватна веза делује на суочавању са различитим могућим претњама од хакера и других бескрупулозних трећих лица, као и спречава било које треће стране да прате и прате вашу активност. И не само то, ВПН такође може помоћи да спречи било кога да пресретне ваш мрежни саобраћај и украде ваше приватне и личне податке.


Када приватна веза функционише онако како је требала, то је моћан алат који можете користити да бисте били сигурни у своје мрежне активности. Међутим, постоје одређени случајеви када приватна веза не пружи заштиту коју би вам требала пружити. Тада се догађају пропуштања података и то је проблем који обично имају корисници који су нови на ВПН сцени и не знају шта да предузму да то спрече. Ево зашто се цурење података може догодити када користите ВПН и како га спречити:

1. Ваша ВПН може евидентирати активност

Један од најчешћих разлога због којег можете процурити своје личне и приватне податке док сте повезани на приватну мрежу је тај што ВПН бележи вашу мрежну активност и прикупља податке о вама без вашег пристанка. Међу разним ВПН услугама које су данас доступне на тржишту, само је неколико угледних и добрих провајдера поште о вама у погледу задржавања података. Многи други пружаоци услуга, с друге стране, не занимају вашу приватност док користе приватну везу, а у ствари, они прикупљају ваше податке и продају их трећим лицима.

Како то спречити: Изаберите ВПН услугу која нема апсолутну политику пријављивања и толико се брине о интернетским правима корисника на приватност.

2. Ваша приватна веза може изненада пасти

Када користите приватну везу, ви заправо маскирате своју редовну везу са приватном ИП адресом. Ова приватна ИП адреса тада постаје ИП адреса коју приказујете на веб локацијама које посећујете. Док користите приватну мрежу, врло је мала шанса да откријете своју праву ИП адресу јер је маскирате са другом ИП адресом коју добијете од ВПН сервера. Међутим, када приватна веза изненада падне, могла би нехотице процурити информације о вашој ИП адреси на веб локације које посећујете јер ће се аутоматски пребацити на вашу редовну мрежну везу.

Како то спречити: Обавезно активирајте функцију аутоматског пребацивања на ВПН поставкама да привремено прекинете везу са мрежом кад год падне веза у вашем ВПН-у..

3. Можете имати конфигурацију неусклађености

Конфигурација неусклађености између ваше ВПН услуге и оперативног система уређаја такође може створити појаву цурења података. На примјер, ако ваш ВПН не подржава ИПв6 везу док ваш оперативни систем користи ИПв6 везу, онда може проузроковати неусклађеност у конфигурацији и потенцијално може процурити ваше ДНС податке. Штавише, помоћу цурења ДНС података можете открити и своју ИП адресу и остале осетљиве информације ако нисте пажљиви у вези са њом.

Како то спречити: Обавезно инсталирајте службену ВПН апликацију или софтвер од свог добављача ВПН услуга и пажљиво следите упутства за подешавање.

4. Можете користити лошу ВПН услугу

Нису све ВПН услуге које данас можете пронаћи пружају исту квалитетну везу и перформансе. У случају лошег ВПН сервиса, он заиста неће заштитити вашу приватност, али ће уместо тога шпијунирати вашу активност. То је био случај са разним бесплатним ВПН апликацијама и провајдерима услуга које данас можете пронаћи на тржишту. Они ограничавају њихове могућности приватног повезивања и уместо тога користе корисничку мрежну активност као другу врсту уновчивања за своје пословање.

Како то спречити: Користите само угледну ВПН услугу којој можете веровати, а која има добре резултате и повратне информације корисника.

5. Можете користити протокол шифрирања ниског нивоа

Протокол шифровања који користите такође ће утицати на заштиту приватности коју добијате од приватне везе. На пример, ако користите СОЦКС5 у свом ВПН-у, морате знати да ова врста протокола нема на располагању било какву снажну енкрипцију. Нуди само брзину и добре перформансе за вашу везу. Исто је и са ППТП и Л2ТП протоколима који се фокусирају само на брзину вашег преноса података, а истовремено имају енкрипцију ниског нивоа која је рањива на хакерске нападе. Кориштење таквог протокола шифрирања на ниском нивоу може резултирати пропуштањем података.

Како то спречити: Користите најмање 256-битну енкрипцију у вашем ВПН-у и, ако је могуће, држите се ОпенВПН протокола за стабилну заштиту и заштиту приватности за вашу приватну мрежу.

То су разлози зашто се цурење података може догодити када користите ВПН и како га спречити. Имајте на уму да морате бити веома опрезни у одабиру приватне везе коју користите, посебно ако је планирате користити дуже вријеме. Морате знати шта добијате и увек морате проверити политику приватности провајдера сервиса пре него што се претплатите на њихову услугу.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map